Beskytt ditt kredittkort – her har du åtte sikkerhetstips

Skrevet onsdag 21. april 2021 | Sist oppdatert søndag 9. mai 2021 | Beregnet lesetid: ca 5 minutter

Selv om kredittkort regnes som en relativt sikker betalingsmåte, er det mange former for risikoer som kan løpe når du bruker kredittkort. Beskytt ditt kredittkort, og bli en tryggere kortbruker.

Til tross for at du i stor grad er forsikret mot uautorisert bruk, vil du alltid som bruker ha et siste ansvar. Flere av våre besøkende har spurt oss hvordan de kan sikre kortet best mulig. Derfor har vi snakket litt med en sikkerhetsrådgiver, og tenkte å foreslå noen enkle teknikker du kan ta i bruk for å sikre deg mot uautorisert kredittkortbruk. Slik blir du en tryggere, og en mer ansvarlig bruker av kreditt.

Handler du i utrygge nettbutikker?

Handler du mye på internett, anbefaler vi at du bruker kredittkortet ditt. Årlig øker internetthandelen bare mer og mer, og i fjor økte den med over 15%, stort sett takket være pandemien. Etter timesvis med venting på landets ulike postkontor, er det kjedelig å komme hjem, for å så finne ut at den nye iPhonen du bestilte har blitt byttet ut med en pakke margarin. Det første tipset vi har, er at du nøye sjekker nettsiden du handler hos. Er det et kjent selskap som står bak, har selskapet gode rutiner ved retur og reklamasjon, og er siden kryptert med hengelås (dvs. sikker betaling)? Er språket grammatisk korrekt, og butikken ser helhetlig ut? Stol på din egen magefølelse.

Unngå duplikater av ekte nettbutikker

Flere nettbutikker opplever å bli regelrett kopiert rett av, og sendt inn til Google som piratkopi. Butikken ser dermed helt legitim ut, men betalingsskjemaet er duplisert av kriminelle bakmenn. Dette skjemaet går ikke til noen bank, men sender kredittkortinformasjonen din direkte til svindlerne på e-mail. Sjekk at du er på riktig side, og at betalingen din går gjennom en autorisert og anerkjent bank.

Aktiver regionsperre på kredittkortet ditt

Hvor ofte reiser du til Sudan, Sør-Europa, Kenya, Nairobi? Hvis du vet at du kommer til å være hjemme en stund til, noe som sannsynligvis er aktuelt i disse tider, kan du aktivere regionsperre i nettbanken din. Du kan eksempelvis velge Norden, slik at kredittkortet kun kan brukes i de nordiske landene. Forsøker noen å bruke kortet ditt et annet sted, får du varsel, og kredittkortet blir avvist.

Bruk tæpping og RFID-blokkering

Hvis du har to fremmede øyne på deg i butikken, bruk tæpping. Da slipper du at koden din blir synlig for andre, og betalingen din er over på noen sekunder. Du kan også kjøpe et RFID-blokkeringskort, som du legger i lommeboken. Dette kortet vil dermed blokkere tæpping-signaler fra lommeboken, slik at ingen kan gjennomføre uautoriserte transaksjoner på ditt kredittkort uten ditt samtykke.

Bytt kode regelmessig – gjerne en gang i halvåret

Er du også i den gjengen som har hatt samme kode på kredittkortet siden tidenes morgen? Da er det på tide å bytte. Lag deg en fast rutine, og bytt koden på alle kortene dine en gang i kvartalet. Du vet aldri hvor du har skrevet opp koden, eller hvem som kan ha lagret denne. Beskytt ditt kredittkort gjennom å ikke ha samme kode på alle kortene. Kanskje du kan lage et mønster i bankterminalen?

Gjennomgå kredittkortfakturaen månedlig

Når du får den månedlige fakturaen tilsendt, bør du lese gjennom alle transaksjonene. Disse skal stå på baksiden av fakturaen, eller følge med som et vedlegg. Hvis du ikke har handlet i en av butikkene du har blitt trukket hos, bør du ringe kortselskapet ditt med en gang for å bestride fakturaen. Den som tier samtykker, og det gjelder også her. Reklamerer du ikke innen rimelig tid, vil du ikke få muligheten til å fremsette krav om refusjon, selv om transaksjonen ikke er gjennomført av deg.

Vær varsom ved mistenkelige e-mailer

Har du fått en mail fra Posten, om at pakken din mangler seks kroner i porto? Vær oppmerksom. Dette er sannsynligvis et forsøk på å lure deg til å betale disse seks kronene på nett. Du blir bare ikke trukket, men kortinformasjonen din oversendes til kriminelle bakmenn (etter samme prinsipp som svindel-dupliserte nettbutikker). Se etter dårlig språk på siden, dårlig layout i mailen, merkelig avsenderadresse eller feil i logoen. Disse kriminelle er ofte ikke så smarte som de fremstår, noe som oftest reflekteres i est ganske dsåsrlig språk.

Slå på varsler i bank-appen

Flere og flere kredittkort støtter i dag betaling via mobil. For kortene som støtter Apple Pay, kan du slå på varslinger ved alle utførte kjøp. For hver transaksjon vil du dermed få en push-varsel som viser beløp og tidspunkt. Det kan være smart hvis du vil ha full oversikt over eget forbruk, eller bare vil dobbeltsjekke at du blir trukket riktig.

Vi håper du har fått noen smarte sikkerhetstips. Hvis du vurderer å bytte ut ditt nåværende kredittkort, finner du her et sammendrag av kredittkortene vi anbefaler i dag. Enten du ønsker et kredittkort med lavere rente, eller bare et kredittkort som støtter tæpping og Apple Pay, er vi sikre på at du finner en god samarbeidspartner i listen nedenfor. Lykke til med valget av kredittkort!