Gebyrfritt kredittkort: Slik fungerer det i praksis

Skrevet tirsdag 29. desember 2020 | Sist oppdatert søndag 9. mai 2021 | Beregnet lesetid: ca 3 minutter

Gebyrfritt kredittkort kan generelt fremstå som svært lukrativt. Det er likevel ingen hemmelighet at det fremdeles er et kredittkort, som må tilbakebetales i sin helhet. Hvordan klarer bankene å skape gebyrfrie kredittkort med fordeler som er lønnsomme for deg, og samtidig tjene penger?

Bankene tjener rekordmye penger på å utstede kredittkort, faktisk millioner, i følge statistikk fra 2018. Samtidig laster de kredittkortene fulle med gratis fordeler. Hvordan klarer banken å gi deg disse fordelene, uten at det koster deg noe mer?

Hvordan fungerer egentlig et gebyrfritt kredittkort?

Et kredittkort regnes generelt som et slags lån. Du får tildelt en låneramme (les: kredittgrense) som du kan disponere fritt. Når du foretar et kjøp med et kredittkort, trekkes dette fra lånerammen. La oss si du har et kredittkort med 100.000 i kredittgrense. Når du kjøper en flybillett (som gir deg omfattende reisefordeler) for kr 5000, trekkes dette fra kredittgrensen. Resultatet er at din disponible kredittgrense blir 95.000, og banken betaler kr 5000 til reiseselskapet. Du har dermed 43 dager på å betale banken. Dersom du ikke betaler innen disse 43 dagene, får du ingen purring eller inkassovarsel, men begynner å betale renter. Utover dette tilkommer ingen gebyrer.

Selv om renten har økt noe i 2020, er det her banken tjener penger. Betaler du ikke ned kortet med en gang, kan det koste deg dyrt. Dersom du ikke betaler ned kredittsaldoen, men utnytter hele kredittgrensen, blir du nødt til å betale inn deler av saldoen for å åpne kredittgrensen og få mulighet til å handle mer.

Den delen bankene ikke omtaler: Brukerstedene betaler

Brukerstedene blir oftest sittende igjen med regningen. Når en transaksjon går gjennom, er det vanlig at brukerstedet kan belastes med inntil 2.5% av omsetningen. I eksempelet over, på kr 5000, blir brukerstedet belastet med kr 125 i transaksjonsavgifter (5000*0,025). Likevel er det kostnaden av å få deg som kunde. Brukerstedene regner oftest denne summen inn i varekostnaden, og vet at dette er normalt.

Utnytt det strategisk til egen fordel

Smarte kredittkortbrukere utnytter fordelene et gebyrfritt kredittkort medfører. Prosesser mest mulig penger gjennom kredittkortet, betal det ned før den rentefrie perioden utløper, og vær smart når det kommer til fordeler. Undertegnede betaler alle reiser med sitt kredittkort uten årsavgift, og innfrir kredittkortets saldo umiddelbart etter kjøp. Da får du en del fordeler, sett i lys av omfattende forsikringer og trygghet underveis. Skulle du bli syk, dekker det også avbestilling eller annen form for hjelp som gjør at du trygt blir tatt hånd om.

Finn ditt favorittkort

Når du skal velge et kredittkort, er det viktig at du finner din favoritt blant alle kortene på markedet. Det kan like mye være et kredittkort med gebyrer, så vel som et kredittkort uten årsavgift. Et smart sted å starte jakten, er på siden for kredittkort med lavest rente. Noen ganger kan det faktisk lønne seg å betale gebyrer for å benytte sitt favorittkort. Andre ganger ønsker man det helt gebyrfritt. Under lister vi noen av våre favoritter, slik at du kan finne det kortet du føler passer best til ditt bruk. Lykke til med valget!