Komplett guide 2022: Slik kjøper du billige julegaver

Skrevet tirsdag 18. oktober 2022 | Beregnet lesetid: ca 7 minutter

Julen er tiden for å gi, men uten de riktige forhåndsreglene kan det bli en kostbar affære. I denne artikkelen skal vi ta en titt på noen tips som kan hjelpe deg å spare penger i julen. Vår komplette guide til julehandelen har landet, nå er det bare å lese og lære tipsene til de profesjonelle som årlig slipper billigst unna.

Når du skal handle julegaver til de du er glad i, er det lett å gå over styr. Utgiftene kan fort bli høye, og før du vet ordet av det har du brukt mer penger enn du hadde planlagt. Men det trenger ikke å være sånn! Det finnes nemlig en rekke måter du kan spare penger på julegaver. Enten du planlegger fysisk handel eller å shoppe løs på nett, er det viktigste at du starter tidlig. Da får du de beste rabattene.

Finn julegavefavorittene på salg

Når du handler julegaver på salg, kan du spare mye penger. Det gjelder både når det kommer til klær og andre gaver. Du kan for eksempel kjøpe julegaver allerede i november, slik at du får dem til en billigere pris. Mottakeren vet aldri hvor mye du faktisk betalte.

Når du skal handle på salg i julen, er det noen smarte triks som gir deg de største rabattene. Hvis du bruker prissammenlikningstjenester, så kan du enkelt sammenligne priser og finne de beste tilbudene. Salgsperioden før jul er ofte den tiden på året da butikkene kjemper om kundene, så det er verdt å ta seg tid til å lete etter gode tilbud. Du kan også handle julegaver online. Det er ofte mye billigere enn i fysiske butikker, og du slipper å slite med fulle kjøpesentre og stressende parkeringssituationer. I tillegg slipper du å bære tunge esker, da de fleste nettbutikker tilbyr muligheten for å få gavene levert helt til døren.

Når du handler julegaver på nett, kan du benytte cashback-løsninger gjennom ulike kredittkort eller tjenester som Viatrumf. Slike tjenester gjør det mulig å få tilbake flere prosent av kjøpsbeløpet, opp til 10%. Dette kan være en fin måte å spare penger på.

Lag julegavene selv

Du kan også lage noen av gavene selv. Selvlagde gaver er alltid hyggeligst. Samle familien, arranger et hyggelig juleverksted og sett i gang med strikkingen, bakingen og tegningene. Det er mye hyggeligere å gi en gave du har laget selv, og mottakeren vil sette pris på at du har brukt tid og kreativitet på akkurat denne gaven.

Du kan også gi bort dine gamle skatter. Hvis du for eksempel har en sølvklokke som du ikke bruker, kan det være like hyggelig å gi denne i gave til noen andre. På den måten slipper du å kjøpe en ny gave, og samtidig gjør du noen andre lykkelig.

Gi en opplevelse som gleder både store og små

En opplevelsesgave er en flott måte å gi en minneverdig gave, uten å bruke for mye penger. Det finnes mange forskjellige typer opplevelsesgaver, og det er noe for enhver smak. Opplevelsesgaver kan være alt fra konsertbilletter til spa-dager eller skiturer. En av fordelene med opplevelsesgaver er at de ofte kan benyttes av flere personer samtidig. Det betyr at du ikke trenger å kjøpe gaver til hver enkelt person, men at én opplevelsesgave kan være nok. Dette er spesielt gunstig hvis du har en stor familie eller et stort vennekrets.

Opplevelsesgaver er også gode fordi de ikke tar opp mye plass i hjemmet, slik mange andre typer gaver gjør. En opplevelse er noe som blir husket, og det er ofte bedre enn en ting som bare står og samler støv. Samtidig kan en opplevelsesgave være en fin måte å gi noe tilbake til samfunnet på. For eksempel kan du kjøpe et årskort til et museum eller dyrepark, som barna i familien kan bruke gjennom hele året. På den måten får de mye ut av gaven, og du slipper å bruke for mye penger.

Etter flere vanskelige år, der næringslivet har vært nedstengt etter korona, kan det være fint å støtte lokale bedrifter. Kjøper du for eksempel et hotellopphold hos en lokal bedrift, så er det en fin måte å gi noe tilbake til dem. I tillegg får du en unik opplevelse, og ofte kan slike opplevelser være like hyggelige, om ikke hyggeligere enn de mer tradisjonelle julegavene.

Bytt ut mottakerens ødelagte husholdningsmaskiner

En annen måte å spare penger på julegaver, er å bytte ut husholdningsmaskiner som ikke fungerer lengre hos mottakeren. Dette kan være alt fra støvsugeren til kaffetrakteren eller vasken. Mange butikker har gode priser på slike produkter i julen, så det kan lønne seg å vente med å kjøpe dem til denne tiden.

Det er selvfølgelig ikke like hyggelig å få en ny støvsuger i julegave som en vintage genser, men det er bedre enn å kjøpe en dyrere gave som ikke blir brukt. Hvis du føler at dette er for kjedelig, kan du alltid pakke den inn i en fin eske eller kurv, og pynte den med litt julepynt. Da blir det mer som en «virkelig» gave, og mottakeren vil sette pris på at du har tenkt på dem.

Husk at det ikke alltid er nødvendig å spendere mye penger på julegaver. Ofte er det bedre å gi en praktisk gave som kan brukes, enn å kjøpe noe dyrere som ikke blir brukt. Husk også at du kan spare penger ved å lage gavene dine selv, eller bytte ut ødelagte husholdningsmaskiner. På den måten kan du faktisk spare penger på julegavene, uten at det går ut over kvaliteten.

Kredittkort er både smart og sunt – noen ganger

Felles for alle tipsene ovenfor er at de bør handles på kreditt. Du lurer kanskje på hvorfor, når kredittkort er et omstridt tema. Vel, kredittkort gir deg ofte bedre betingelser enn bankene, slik som cashback og bonuspoeng. Du bør imidlertid alltid betale fullt ut før fristen, slik at du ikke blir sittende med et dyrt kredittkortlån når smånissene har vendt hjem og granbaren er tørket opp.

I tillegg kan det være smart å bruke et kredittkort hvis du handler på nettet. Dette er fordi de fleste nettbutikker tilbyr en bedre pris for betaling med kredittkort, enn med bankkort. Du bør imidlertid alltid sette deg inn i vilkårene for det aktuelle kredittkortet først. Husk at du aldri har mer penger enn det du kan betale tilbake. Kredittkort kan være smart og sunt, men det er viktig å bruke dem riktig. Bruker du for mye penger, kan du ende opp med et dyrt kredittkortlån som du sliter med å betale ned.

Oppsummering

I denne artikkelen har du fått flere gode tips til å spare penger på dine julegaver. Praktiske julegaver kan ofte være bedre enn de harde pakkene – og det kommer ikke an på størrelsen. Opplevelsesgaver og gaver til lokale bedrifter er også en fin måte å støtte samfunnet på.

Husk at det ikke alltid er nødvendig å bruke mye penger på julegaver. Ofte kan en praktisk gave være like bra, om ikke bedre. På den måten kan du faktisk spare penger på julegavene, uten at det går ut over kvaliteten eller mengden av de gavene du gir bort.

Kredittkort kan være smarte å bruke, men det er viktig å sette seg inn i vilkårene for det aktuelle kortet først, og husk at du alltid betaler tilbake før fristen. På den måten slipper du å bli sittende med et dyrt kredittkortlån.

Her finner du julens beste kredittkort: