Papirfaktura i posten? Slik sparer du flere tusen kroner

Skrevet tirsdag 29. juni 2021 | Beregnet lesetid: ca 4 minutter

Papirfaktura er for mange familier et fast inventar i postkassen. Visste du at du kan spare tusenvis av kroner på å få denne rett i nettbanken? La oss vise deg hvordan du sparer penger på bare noen minutter.

Selv om vi stadig går mot en mer digital verden, er det fremdeles mange som ønsker å gjøre opp for seg gjennom faktura. Uansett om det gjelder netthandel eller bare de vanlige faste kostnadene, blir faktura ansett som en trygg måte å betale på, der man i de fleste tilfeller kan få varen eller tjenesten levert før oppgjøret skjer. På den måten vil man få et større vern ved feil og mangler.

Papirfaktura er for mange en bortglemt historie. Fakturering foregår i de aller fleste tilfeller helt digitalt, og betales med bare noen tastetrykk i nettbanken. Likevel er det mange familier som fremdeles mottar fysiske fakturaer i posten. Som regel er det en vanesak, og en rutine som har gått på automatikk i alle år. I andre tilfeller er det et aktivt valg fra brukeren sin side. Det kan være praktisk å ha en papirfaktura i hånden, men som alt annet har det en kostnad. Her snakker vi om det som er bedriftenes skjulte profittmaskin.

La oss ta noen eksempler:

Ola betaler 10 fakturaer hver måned. Disse blir tilsendt i posten. Hver papirfaktura har et fakturagebyr på 70 kroner. Det medfører en månedlig kostnad på hele 700 kroner, og en årlig kostnad på utrolige 8.400 kroner.

Naboen hans Martin, betaler også 10 fakturaer hver måned. Disse blir tilsendt rett i nettbanken. I nettbanken kan han enten godkjenne, avslå, endre eller skrive ut fakturaene sine, slik at de også kommer i hånden, og blir til en papirfaktura. Hver faktura har som oftest ingen fakturagebyr, noe som gir han en månedlig kostnad på 0 kr, og en årlig besparelse på hele 8.400 kroner.

Den kjente misforståelsen: de to forskjellige løsningene

Digitale fakturaer blir i mange tilfeller misforstått. Det finnes to ulike måter å løse dette på: avtalegiro og efaktura, og disse begrepene blandes veldig lett. Avtalegiro er en avtale du inngår med hver enkelt leverandør, og gir leverandøren muligheten til å automatisk trekke et fast beløp fra kontoen din, på et fast tidspunkt hver måned. Til forskjell har du e-faktura, som aktivt krever at du godkjenner trekket. Efaktura fungerer nemlig slik, at når du mottar en faktura, blir den liggende i nettbanken frem til du selv har godkjent eller avslått denne. Du kan samtidig bli varslet via mail, slik at du ikke går glipp av en eneste faktura. Det syntes vi er veldig smart.

Hvordan oppretter jeg digitale fakturaer?

  • Lag en oversikt over hvilke fakturaer du betaler hver måned, og hvilke kostnader som hører til. Kanskje du samtidig kan kutte noen?
  • Logg deg inn i din nettbank. Velg Kontoer – E-faktura. Her vil du få oversikt over tilbydere som kan sende deg digital faktura. Velg de leverandørene du ønsker, og banken sender en automatisk forespørsel til leverandørene. Du kan også akseptere at alle dine leverandører sender deg e-faktura, og da vil alle dine fakturaer bli sendt digitalt. Det kan være litt forskjell mellom bank til bank hvor du finner valget.
  • Aktiver emailvarsling. Ved E-faktura må aktivt godkjenne eller avslå fakturaene, slik at ingen beløp trekkes uten ditt samtykke.
  • Ønsker du at fakturaene trekkes automatisk, aktiverer du Avtalegiro. Her må du fastsette en beløpsgrense hver måned, sammen med hvor ofte leverandøren kan belaste din konto. Det er din trygghet for at du ikke bare kan trekkes fritt.
  • Kan jeg betale fakturaene mine med kredittkort?

    Flere leverandører tilbyr muligheten til å betale med kredittkort. Da kan du registrere ditt kredittkort på deres kundesider, og du vil bli belastet direkte, i stedet for å få en månedlig faktura. Det finnes også andre løsninger, som selskapet Bill Kill (ikke testet av oss), der du kan betale fakturaen direkte. Vi tror ikke det er mulig å betale kredittkortfakturaen med kredittkortet, men det er et godt hjelpemiddel for å redusere nødvendige fakturaer i nettbanken. Her finner du en oversikt over våre anbefalte kredittkort med lavest rente.

    Vi håper du har fått noen gode tips! Du kan lese mer om hvordan du registrerer digitale fakturaer, og ofte stilte spørsmål hos efaktura sine egne sider. Lykke til med opprettelsen av digitale fakturaer! Du kommer til å angre på at du ikke har gjort det tidigere.