Si opp kredittkort i 2021? Slik avslutter du enklest mulig

Skrevet torsdag 18. februar 2021 | Sist oppdatert søndag 9. mai 2021 | Beregnet lesetid: ca 3 minutter

Har du behov for å si opp, kansellere eller avslutte kredittkortet ditt? Det kan være mange grunner til at du vil avslutte kortet, enten det er for refinansiering eller å kvitte seg helt med et kredittkort. Når man kjenner til prosessen, er det absolutt ikke vanskelig.

Selv om flere banker lar deg si opp kredittkortet direkte gjennom nettbanken eller mine sider, må man noen ganger sende inn et skjema, slik at kundeservice avslutter kortet for deg manuelt. Dette ligger i deres sikkerhetsrutiner for å blant annet sjekke at saldoen er innløst, kredittkortet fremdeles er aktivt og at du er den riktige eieren. Prosedyrene varierer fra bank til bank, og nedenfor gir vi deg vår generelle veiledning for fremgangsmåten. Den kan selvfølgelig variere noe fra bank til bank.

Vår generelle fremgangsmåte for å si opp kredittkort i 2021

  • Logg inn hos Gjeldsregisteret for å få full oversikt over dine aktive kredittkort
  • Last ned og skriv ut en komplett oversikt over alle dine aktive kredittkort
  • Logg inn hos bankene det gjelder, gå til Innstillinger, og klikk på «Avslutt kredittkort»
  • Få oversikt over eventuell utestående saldo, og innfri denne
  • Motta bekreftelse på at kortet er avsluttet

Hvorfor skal du si opp kredittkortet?

Det kan være mange forskjellige årsaker til at man ønsker å avslutte et kredittkort. Etter lovendringene som kom sammen med Gjeldsregisteret i 2020, vil kredittrammen også regnes inn i fem ganger inntekt-kravet som gjelder for å få innvilget lån. Det er ofte en motivasjonsfaktor for å avslutte kortene, slik at man får en større låneramme til å eksempelvis låne penger til hus eller bil. Man kan også nedjustere kredittrammen for å få tilgang på mer låneramme. Det kan ofte være en fordel.

Det er faktisk slik, at når man avslutter et kredittkort, mister man fordelene som følger med kredittkortet. Ofte er det mer lønnsomt å benytte kredittkort til visse kjøp, slik som reiser, drivstoff, internetthandel og videre. Kanskje du heller kan redusere kredittgrensen lavest mulig, og heller innfri kortet umiddelbart etter bruk? Har man god oversikt over egen økonomi lønner det seg.

Hva skjer med det utestående?

En viktig forutsetning for at banken tillater deg å avslutte et kredittkort, er at saldoen er nedbetalt før du avslutter kortet, eller at den vil bli det i løpet av kort tid. De fleste bankene vil sende deg en sluttfaktura, som må innfris helhetlig før kredittkortet kan slettes. Andre banker kan gjøre om større utestående kreditt til et forbrukslån, eller å slå sammen kredittgjeld inn i ditt eksisterende boliglån. Her er praksisene ulike, så sjekk hva som gjelder for ditt selskap.

Kan et kredittkort refinansieres?

Hvis du har flere kredittkort med en større utestående saldo, er det gjerne lønnsomt å avslutte flere av kredittkortene for å samle gjelden på et eller to kredittkort. Dette gjør at den totale belastningen blir mindre, og skaper mer forutsigbarhet. Det kan også redusere rentekostnadene. Vi anbefaler at du logger inn hos Gjeldsregisteret, og får en oversikt over den totale rentesatsen for de ulike kredittkortene.

Nedenfor kan du se våre anbefalinger til kredittkort dersom du ønsker å refinansiere. Vennligst merk deg den effektive renten som gjelder. Våre klare anbefalinger går til Credits Gold og Santander Gebyrfri Visa, som ikke koster deg noe mer enn renter. Dette gjør at du ikke betaler noe for passivt bruk, og trygt kan la kredittkortet ligge i skuffen uten at de månedlige kostnadene løper fritt.

Vi ønsker deg samtidig lykke til med å si opp eller refinansiere kredittkortene dine!