Tæpping er den nye måten å betale med kredittkortet på

Skrevet torsdag 25. februar 2021 | Sist oppdatert søndag 9. mai 2021 | Beregnet lesetid: ca 3 minutter

Kontaktløs betaling, også kalt tæpping, er en ny måte å betale på som gjør at du slipper å bekrefte kjøpet med din personlige PIN-kode hver gang.

Tæpping er svært tidsbesparende. Faktisk hele 9 sekunder i snitt.

Kontaktløs betaling gjør at du kan legge kortet direkte på bankterminalen, og i fire av fem tilfeller vil kjøpet godkjennes umiddelbart. Det bidrar til å redusere kø. I en undersøkelse utført av TietoEvry viser det seg at kunder som tæpper i snitt sparer ni sekunder med kø per transaksjon. Tenk om alle kundene bruker kontaktløs betaling! Det vil bidra til å redusere pågangen, og samtidig underlette jobben i kassen.

Sikre transaksjoner som er beskyttet mot svindel

Når du benytter kontaktløs betaling, vil transaksjonen være ferdig på noen få sekunder. Det er ingen som kan se PIN-koden din, eller fange opp detaljer rundt kjøpet. Korttransaksjonen er kryptert, og sender over informasjonen til bankterminalen ved bruk av magnetfeltet på baksiden. Det skaper rask informasjonsflyt, slik at du kan bruke tiden på annet enn å knote med å oppgi PIN-koden.

Kan man benytte fordelsprogrammer med tæpping?

Ja, så absolutt! Flere utstedere av fordelsprogrammer, eksempelvis Kiwi Pluss og Rema 1000 sitt Æ-program, registrerer ditt bankkontonummer, kontonummer eller annet unikt ID-nummer som er knyttet opp mot kredittkortet. Slik vil bankterminalen identifisere deg som kunde i løpet av få sekunder, og ditt kjøp vil dermed godskrives til det gjeldende fordelsprogrammet.

Du er ikke lenger avhengig av det fysiske kortet

I dagens samfunn er man ikke avhengig av lommeboken for å handle. Med Apple Pay kan man legge inn kortet i telefonens digitale lommebok, slik at man kan tæppe mobilen mot bankterminalen. Dette er en relativt ny, men vel utprøvd måte å betale på, som garantert andre kunder vil heve øynene når du utfører. Undertegnede tæpper jevnlig med sin iPhone Max – noe som ser ganske futuristisk ut.

Finnes det noen nedturer med kontaktløs betaling?

Ja, det gjør det. I hovedsak er det knyttet til sikkerhet. Hva gjør man hvis kortet blir stjålet? Heldigvis har de fleste bankene forsikring mot uønskede transaksjoner, samtidig som hver fjerde transaksjon er avhengig av å bekreftes med en PIN-kode, eller for beløp over 500 kroner. Dette beløpet ble hevet som følge av koronapandemien, der man ikke ønsker at kundene skal trykke på fysiske taster grunnet smittefare.

Samtidig er det mulig at Apple Wallet kan detektere bankterminaler i nærheten, dersom denne funksjonen er slått på. Dette kan medføre at transaksjoner kan gå gjennom uten din autorisasjon. Det er selvfølgelig dekket av bankenes forsikring – men der og da kan du risikere å betale for en annen persons varer. Vi anbefaler derfor å slå av denne deteksjonsfunksjonen.

Hvilke kredittkort støtter tæpping og kontaktløs betaling?

Det er flere kredittkort som støtter kontaktløs betaling, men litt færre som støtter Apple Pay. Det er noe som jobbes med, og det forventes at flere kredittkort vil slippe til i Apples betalingsløsning mot midten og tredje kvartal av 2021. Flere og flere kredittkort støtter dette. Nedenfor har vi listet opp en rekke kort som støtter tæpping. Vi ønsker deg lykke til med jakten på ditt neste kredittkort!